iDIN: identiteitscontrole, maar wel simpel en snel

Geplaatst op

Volgens moederbedrijf Currence staat de ontwikkeling pas aan het begin.

iDIN biedt organisaties die zekerheid moeten hebben over iemands identiteit of leeftijd een makkelijke manier om die te verkrijgen zonder de privacy van die persoon onnodig te schenden. Nu nog vraagt bijvoorbeeld een aanbieder van telecomdiensten een kopie van een paspoort waarop allerlei gegevens staan die het betreffende bedrijf niet nodig heeft. De banken moeten als gevolg van wetgeving de identiteit van al hun klanten vaststellen. En ze hebben met iDEAL een infrastructuur ontwikkeld om makkelijk en veilig transacties te faciliteren.

Die twee komen samen in iDIN. Het systeem ging ongeveer een jaar geleden live. De vier grootbanken bieden de dienstverlening al aan en naar verwachting sluiten ook de laatste drie banken zich binnenkort aan. “Het doel is dat iedere Nederlander in de gelegenheid is van het systeem gebruik te maken”, zegt Berend Jan Beugel, woordvoerder van Currence, de gezamenlijke infrastructuurbeheerder van de banken. “Vaak hebben mensen meer dan één bank, dus als een van die banken de dienst maar aanbiedt, bereik je dat doel al.”

De Belastingdienst heeft de afgelopen maanden flink bijgedragen aan het bereiken van de mijlpaal, constateert Beugel. Maar daarnaast zijn er al wel enkele tientallen andere acceptanten variërend van verzekeraars tot salarisverwerkers. Het aantal acceptanten gaat de komende maanden flink groeien, verwacht Beugel. Currence start daarvoor mediacampagnes om de naamsbekendheid van iDIN te vergroten. Currence ziet iDIN niet als algemene login-faciliteit voor elke website. “Niet voor alle websites is het noodzakelijk zekerheid te hebben over de identiteit van klanten. Soms hebben websites meer gegevens nodig dan iDIN kan verstrekken. Het is dan de vraag of ze naam adres woonplaats apart via iDIN willen laten invoeren. Maar dat is wel van belang voor bijvoorbeeld slijters die de leeftijd van een klant moeten verifiëren.”

Dankzij iDIN hoeft u niet meer te wachten op het offerte pakket dat per post wordt verstuurd. Het ondertekenen van een contract kan eenvoudig online met iDIN.

Bluem is een gecertificeed Digital identity Service Provider (DiSP). Als DiSP hebben we al meer dan 30 acceptanten aangesloten voor iDIN en dit aantal groeit snel. Dankzij onze krachtige API kunnen partijen heel snel starten. Online identificeren kan al voor slechts €0,19 per veilige inlog. Zie onze iDIN toepassingen.

 

Meer informatie? Neem contact op