Instant payments in Nederland

Geplaatst op

Met ingang van 2019 wordt de snelheid van interbancaire overschrijvingen flink opgeschroefd. Dan rolt een grote groep Nederlandse banken de mogelijkheid uit voor het doen van instant payments, ofwel flitsbetalingen. Geld overmaken naar een andere bank zou dan nog ongeveer vijf seconden duren.

De ontwikkelingen in betalen hebben zich de afgelopen jaren in rap tempo opgevolgd. De verwerkingstijd van overschrijvingen bleef daarmee vergeleken achter. Meestal direct tussen rekeningen van dezelfde bank, maar naar een andere bank moeten we rekening houden met de volgende werkdag. Met een weekend of feestdag ertussen kan het dus zo maar enkele dagen duren. Vanaf halverwege januari 2019 is het zover en mogen we rekenen op een doorlooptijd van zo’n vijf seconden, zowel voor internetbankieren als mobiel bankieren.

Volledig nieuw systeem
Instant payments, flitsbetalingen, realtime betalen, er zijn meerdere termen die door elkaar worden gebruikt, maar allemaal op hetzelfde neerkomen. ABN Amro, ASN Bank, Knab, ING, Rabobank, RegioBank en SNS zijn de eerste banken die instant payments gaan aanbieden. In het voorjaar moeten flitsbetalingen bij alle Nederlandse banken mogelijk zijn. De afgelopen jaren is gebouwd aan een volledig nieuw technisch systeem. Dat mocht even duren, omdat de banken er zeker van wilden zijn dat het systeem bestendig is en er bijna nooit uit zal liggen.

Instant payments is een wens die al lange tijd leeft. Het stelt mensen en bedrijven beter in staat om te plannen. Storting van het salaris bijvoorbeeld, dat komt meest ‘rond’ een bepaalde datum. Het kan ook ineens door een weekend of feestdag net een dag te laat komen. Het is vervelend als daardoor bijvoorbeeld de huur of hypotheek niet geïnd kan worden. Of particulieren die iets verkopen en direct boter bij de vis krijgen, in plaats van toch in onzekerheid te zitten als het geld nog ergens ‘rondzweeft’.

Bluem
Als payment service provider kijkt Bluem  uit naar instant payments. Betaalverzoeken zijn bij invoering van instant payments nog krachtiger. Ze worden dan niet alleen (bijna) instant betaald, maar ook instant ontvangen. U heeft als organisatie meteen uw geld binnen.

 

Meer informatie? Neem contact op