AML boetes stijgen

Geplaatst op

Het overkwam ABN AMRO en ING, AML Boetes, en nu dreigt ook Rabobank het te overkomen: schikken voor een miljoenenbedrag met het Openbaar Ministerie vanwege tekortkomingen in het anti-witwasproces. Bepaald geen Nederlands fenomeen, blijkt uit onderzoek van Kroll. Maar belangrijker nog, uit het jaarlijkse onderzoek ‘Global Enforcement Review’ van de financiële dienstverlener komt ook naar voren dat AML-gerelateerde boetes in 2020 vijf keer zo hoog uitvielen als in 2019.

Volgens de onderzoekers van Kroll deelden toezichthouders in 2019 wereldwijd in totaal 45 boetes uit vanwege ‘AML-falen’ (Anti Money Laundering) met een totale waarde van $444 miljoen. In 2020 ging het ook om 45 boetes, maar lag de ‘waarde’ daarvan op $2,222 miljard; bijna vijf keer zo veel als het jaar daarvoor. De eerste helft van 2021 lijkt met 17 boetes – met een totale waarden van $994 miljoen – de opwaartse trend van 2020 te continueren.

Dat witwaspraktijken steeds vaker boven water komen kan twee redenen hebben: we worden beter in het opsporen hiervan, of de toenemende mate waarin wij online zakendoen leent zich voor personen/bedrijven die kwaad in de zin hebben. Waarschijnlijk zijn beide uitspraken waar.

Voorkomen is beter dan genezen, vandaar dat wij verschillende producten in de markt zetten om organisaties te ondersteunen waar nodig, zodat zij niet het slachtoffer worden van zaken zoals witwassen. Met de IBAN-Naam Check weet je zeker of een rekening in gebruik is en op welke naam die staat. Zo weet je zeker van of naar wie een betaling komt of gaat. Ook voorkom je hier fraude mee. Als er wordt geprobeerd te frauderen is dit meestal met een splinternieuwe IBAN, zonder betaalhistorie. Rekeningnummers zonder betaalhistorie komen boven drijven in de IBAN-Naam Check, omdat het algoritme ze als niet actief beschouwd. 

iDIN


Organisaties zetten iDIN in om de persoonsgegevens van particulieren online te achterhalen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van leningen of het aanmaken van een account. Een gebruiksvriendelijke en veilig wijze om zeker te weten met wie je online zaken doet.

Documentscanning

Documentscanning is een oplossing die recentelijk aan onze portefeuille is toegevoegd. Bijvoorbeeld wanneer er identificatiemiddelen vereist zijn die over landsgrenzen gaan (iDIN kan alleen gebruikt worden wanneer er bij een Nederlandse bank gebankierd wordt).
De OCR-software heeft alle checks die nodig zijn: face matching, liveness check en AML check. Het proces is gebruiksvriendelijk, zowel voor mobiel als desktop. Er zijn 7000 documenten betekend in de database.

 

Meer informatie? Neem contact op