Terug

Wat is digitaal incassomachtigen?

Met digitaal incassomachtigen kunnen niet alleen consumenten, maar ook bedrijven online incasso’s afgeven via internetbankieren. Een natte handtekening is niet meer de enige manier om een rechtsgeldige machtiging af te geven. Het digitale proces lijkt sterk op dat van iDEAL.

Digitaal incassomachtigen is niet alleen makkelijker en sneller dan een papieren machtiging, maar biedt ook meer zekerheid, omdat het opgeven van foutieve rekeningnummers niet meer mogelijk is. Het reduceert ook je incassorisico van 13 maanden naar 56 dagen voor CORE (standaard incasso) en 0 dagen voor B2B (zakelijke incasso).

Op papier kost vooral een B2B-machtiging veel tijd en moeite, maar dat is verleden tijd met de emandate. Vier simpele stappen van digitaal machtigen:

    • De klant bestelt (online) een product of sluit een overeenkomst. Er wordt overeengekomen dat er betaald wordt via incasso.
    • Op de machtigingspagina kiest hij zijn bank en komt direct in de vertrouwde internetbankieromgeving. Hier staat de machtiging klaar om goedgekeurd te worden.
    • De klant bevestigt de machtiging met 1-klik; jouw bedrijf wordt automatisch toegevoegd als incassant aan de ‘goedkeuringslijst’ binnen de bankomgeving van de klant. De klant hoeft hier niets voor te doen.
    • De klant keert terug naar jouw website en via onze viamijnbank gateway ontvangt jouw bedrijf realtime de digitale machtiging (dit is een SEPA bestand) inclusief IBAN.
En de bank van de klant werkt automatisch de ‘Registratie zakelijke Europese incasso’ bij. Je kan direct de eerste incasso-opdracht voor deze klant insturen naar je huisbank.

Nieuwe machtiging ook voor incassoklanten waarvan de bankrekening wijzigt

Het rekeningnummer van een bestaande klant wijzigt. Dit betekent dat er een nieuwe machtiging nodig is (machtiging is namelijk gekoppeld aan het rekeningnummer). Wat nu? Met onze Dashboard kan je direct een nieuw machtigingsverzoek aanmaken en versturen naar de klant. Deze hoeft dit verzoek alleen maar goed te keuren, zodat er weer een rechtsgeldige SEPA-machtiging ontstaat. Dit kan in een minuut geregeld worden (terwijl je de klant aan de telefoon hebt). Makkelijk voor jouw bedrijf en voor de klant.

Incassomachtigen is veel sneller dan het oude proces van het versturen van een SEPA machtigingsformulier, het wachten op een ingevuld en ondertekend exemplaar retour en de verwerking hiervan.