Betaalvereniging Nederland: onderzoek betalingsverkeer

Geplaatst op

De Betaalvereniging Nederland heeft in oktober jl. het onderzoek naar de kosten en baten van het betalingsverkeer voor financiële instellingen aangeboden aan leden en stakeholders.

Ons Nederlandse betalingsverkeer is zeer efficiënt en de tarieven voor gebruikers van het betalingsverkeer zijn veel lager dan gemiddeld in Europa. Het transactievolume is meer dan verdubbeld ten opzichten van 2005, terwijl de verwerkingskosten met slechts 5% zijn gestegen. Niettemin leden de banken in 2021 een gezamenlijk verlies van €570 miljoen op ons betalingsverkeer. In 2005 was dit nog een verlies van €23 miljoen.
Enerzijds is dit het gevolg van sterk afgenomen netto rentebaten, anderzijds van gestegen risico- en compliancekosten.

Het Nederlandse betalingsverkeer kenmerkt zich door hoge efficiëntie, maar de totale kosten en opbrengsten zijn niet in balans. Opvallend zijn de hoge risico- en compliancekosten. Die zijn goed voor 21% van de totale kosten. Denk hier aan dure en tijdrovende KYC processen.

Know-Your-Customer
Het KYC-principe is uiterst belangrijk, zeker in een tijd waar witwaspraktijken en andere vormen van financiële criminaliteit steeds vaker voorkomen. Echter, dat deze kosten de pan uit reizen verbaast Bluem. Dit, omdat er verschillende middelen bestaan om KYC processen efficiënter te maken. Deze middelen zijn niet kostbaar. Denk aan iDIN om personen op een gebruiksvriendelijke, maar betrouwbare wijze volledig digitaal te identificeren via de bankomgeving. Daarnaast wordt de IBAN-Naam Check steeds breder ingezet en zijn inmiddels bijna alle sectoren vertegenwoordigd. Door deze twee diensten te combineren ontstaat er zekerheid over de identiteit en weet men direct of de opgegeven IBAN daadwerkelijk of zijn of haar geregistreerd staat.

Combineer iDIN & IBAN-Naam Check
De klant maakt een snel uitstapje naar zijn/haar bankomgeving en geeft daar akkoord op het versturen van persoonsgegevens. Door de klant voor of na deze transactie een IBAN in te laten tikken kan onderwater de IBAN-Naam Check plaatsvinden; de initialen en achternaam verkregen via de iDIN transactie worden gecheckt met de zelf ingevulde IBAN. De persoon heeft niet door dat er een check op de database van de bank gedaan wordt, behalve wanneer de IBAN en naam niet matchen uiteraard. Zo versterken iDIN en de IBAN-Naam Check KYC processen op een tijdbesparende en profijtige wijze, zonder conversieverlies.

 

Meer informatie? Neem contact op