IBAN-Naam Check tegen fraude

Geplaatst op

IBAN-Naam check tegen online fraude

Onderzoek van de Universiteit Twente toont aan dat 1 op de 6 Nederlanders in 2020 slachtoffer werd van online fraude. 42% maakt een poging mee. Het grootste gedeelte van (poging tot) fraude vindt online plaats. De financiële schade wordt geschat op 2,75 miljard Euro.

“Een brede landelijke preventieve beweging zou zeker helpen. Kijk bijvoorbeeld naar de jaren tachtig. Toen was er een forse stijging van ‘veelvoorkomende criminaliteit’ zoals dat destijds heette, zoals inbraak, winkeldiefstal, autodiefstal enzovoort. Het advies van de Tweede Kamercommissie Kleine Criminaliteit – de commissie Roethof – en het Beleidsplan Samenleving en Criminaliteit leidde tot breed beleid en een heuse ‘preventieve beweging’.  Woningbouwverenigingen bijvoorbeeld besteedden meer aandacht aan anti-woninginbraakmaatregelen. Autofabrikanten verbeterden de beveiliging van auto’s. Winkeliers plaatsten poortjes tegen winkeldiefstal. Maatregelen die bijdragen aan de (nog steeds voortdurende) daling van deze vormen criminaliteit.”

Welke maatregelen kan men treffen?

Het is ook niet meer dan logisch dat de markt nu ook preventieve maatregelen treft in de online wereld. Bluem draagt haar steentje bij door haar diensten aan te bieden aan partijen in alle markten. Misschien wel de meest een eenvoudige is de IBAN-Naam Check. Een zeer eenvoudige check die dure fouten en/of fraude voorkomt. Alle Nederlandse IBAN’s kunnen binnen een fractie van een seconde gecheckt worden. Geautomatiseerde checks kunnen plaatsvinden via de API. Dit is interessant wanneer de check moet plaatsvinden in een online proces, bijvoorbeeld bij accountcreatie of onboarding van klanten/gebruikers. De check vindt onderwater plaats, zonder dat de gecheckte partij hier weet van heeft, geen conversieverlies dus!

Het doen van uitbetalingen naar een nieuwe leverancier en dus naar een nieuwe IBAN brengt risico’s met zich mee. Die risico’s zijn eenvoudig af te dekken. In ons Dashboard vul je handmatig een IBAN en een naam in, of upload een (groot) betaalbestand om in één keer alle IBAN’s te checken. Zo weet je altijd zeker aan wie je betaalt, zonder dat daar IT inspanning aan te pas hoeft te komen.

Meer informatie? Neem contact op

www.utwente.nl