Voorkom IBAN fraude of spoor het sneller op

Geplaatst op Noorderslag fraude

Een voormalig financieel medewerker van Eurosonic Noorderslag (ESNS) heeft 335.000 euro verduisterd om zijn gokverslaving te bekostigen. Het festival heeft aangifte gedaan. De medewerker heeft bekend en is ontslagen. Volgens de organisatie is het komende festival in januari niet in gevaar door de fraude. De verduistering kwam aan het licht na een melding van de bank over dubieuze transacties. Intern onderzoek wees uit dat de medewerker op diverse manieren had gefraudeerd over een periode van bijna twee jaar.

Geld ging naar goksites en beltegoed
Zo sluisde hij relatief kleine bedragen door naar goksites, maakte hij geld over naar door hemzelf beheerde rekeningen en nam hij beltegoeden op. Daarbij verhulde hij de werkelijke aard van de transacties, bijvoorbeeld door de tenaamstellingen in bankoverschrijvingen aan te passen zodat die legitiem leken. Ook deed de man zogenaamd terugbetalingen aan fictieve klanten nadat het festival door corona was omgezet in een online-evenement. Met het geld bekostigde hij zijn gokverslaving.

Voorkom IBAN fraude of spoor het sneller op
In dit voorbeeld duurt het ruim 1,5 jaar totdat de praktijk naar boven kwam. Dit omdat de man geraffineerd te werk ging en intern adequate controle ontbrak. Een simpele IBAN-Naam Check op iedere betaling voorkomt fraude. Periodiek checken van IBAN-Naam combi’s spoort betalingsfouten en fraude op. Via Bluem kunt u realtime via API, plugin of online dashboard eenvoudig een IBAN-Naam check uitvoeren. Een single check of een batch check. Ook cross-border voor de eerste Europese landen.

Lees meer via:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/868276/gokverslaafde-medewerker-eurosonic-noorderslag-verduisterde-drie-ton-verbijsterd-zijn-we