Wat is Incassomachtigen?

Geplaatst op incasso

Incassomachtigen, ook wel Digitaal Incassomachtigen genoemd, is een moderne methode om via de bank een geldige machtiging voor incasso te verkrijgen. Dit proces is volledig online en biedt organisaties zoals energiebedrijven, verzekeringsmaatschappijen en verenigingen de mogelijkheid om het als een betaaloptie aan te bieden op hun websites. Via Incassomachtigen krijgen organisaties het recht om doorlopende of eenmalige betalingen van klanten te incasseren via een Europese incasso.

Hoe werkt Incassomachtigen?

Het proces van Incassomachtigen is vergelijkbaar met internetbankieren en bestaat uit een paar eenvoudige stappen:

  1. Product of dienst bestellen: De klant bestelt online een product of dienst of sluit een abonnement af.
  2. Betaalmethode selecteren: De klant kiest ‘Incassomachtigen’ als betaalmiddel en selecteert zijn bank.
  3. Machtiging invullen en goedkeuren: In de vertrouwde internet- of mobielbankieromgeving van de klant zijn de gegevens van de machtiging al ingevuld. De klant hoeft deze alleen nog maar goed te keuren.
  4. Terugkeren naar de website: Na goedkeuring keert de klant terug naar uw website en is het proces voltooid.

Indien de klant gebruikmaakt van een Goedkeuringslijst bij zijn bank, wordt deze lijst automatisch bijgewerkt zonder dat de klant extra stappen hoeft te ondernemen. Dit zorgt voor een naadloze ervaring voor de klant.

Voor een gedetailleerd overzicht van hoe Incassomachtigen per bank werkt, kunt u onze demo bekijken die stap voor stap het proces uitlegt.

Varianten van Incassomachtigen

Net zoals bij papieren machtigingen, kan men ook online zowel doorlopende als eenmalige machtigingen afgeven. Incassomachtigen is beschikbaar in twee varianten:

  1. Standaard Incassomachtigen: Deze variant richt zich voornamelijk op de particuliere markt, maar kan ook door zakelijke klanten worden gebruikt. Betalingen die via deze methode worden geïncasseerd, kunnen tot 8 weken na betaling worden gestorneerd.
  2. Zakelijk Incassomachtigen: Deze variant is speciaal ontworpen voor de zakelijke markt. Betalingen via deze methode zijn niet-storneerbaar. Een zakelijke machtiging kan alleen worden afgegeven door klanten met een zakelijke bankrekening en toegang tot internetbankieren. De machtigingsgegevens worden direct geregistreerd bij de bank van de klant, wat betekent dat incasso’s niet op voorhand kunnen worden geweigerd. Hierdoor kunnen zakelijke machtigingen binnen enkele minuten worden afgegeven, waarna direct tot incasso kan worden overgegaan.
Voordelen van (Digitaal) Incassomachtigen

Incassomachtigen biedt een aantal unieke voordelen voor zowel de incassant (de organisatie die incasseert) als de betaler (de klant).

Voordelen voor de incassant:
  • Verlaagd terugboekingsrisico: Het risico dat incasso’s worden teruggeboekt gaat van 13 maanden naar 8 weken.
  • Vergrote slagingskans van incasso’s: Dit komt door de controle van het rekeningnummer en het automatische bijwerken van de Goedkeuringslijst van de betaler.
  • Volledig digitale afhandeling: Machtigingen kunnen volledig digitaal worden afgehandeld, zonder papierwerk.
Voordelen voor de betaler:
  • Snel en gemakkelijk: Machtigingen kunnen volledig online en snel worden afgegeven.
  • Veilig en vertrouwd: Het werkt net als internetbankieren, wat betekent dat het gemakkelijk, veilig en vertrouwd is.
  • Directe bijwerking van de Goedkeuringslijst: De Goedkeuringslijst wordt automatisch bijgewerkt, zonder extra handelingen van de klant.

Met Incassomachtigen kunnen organisaties efficiënt en betrouwbaar betalingen innen, terwijl klanten profiteren van een gebruiksvriendelijke en veilige betaalervaring. Om te beginnen met Incassomachtigen, kunt