Online Identificatie: Veilig en Gemakkelijk met iDIN en ID-Scanning

Geplaatst op

Een online identificatie is belangrijker dan ooit. Of je nu toegang nodig hebt tot een overheidsdienst, een bankrekening wilt openen of een online aankoop wilt doen, veilige en betrouwbare identificatiemethodes zijn cruciaal. In deze blogpost zullen we twee populaire identificatiemethodes bespreken: iDIN en ID-Scan. We leggen uit wat ze zijn, hoe ze werken en wat hun voordelen zijn.

Wat is iDIN?

iDIN is een online identificatiedienst die is ontwikkeld door de gezamenlijke Nederlandse banken. Het maakt gebruik van de bekende en vertrouwde inlogmethodes van internetbankieren om je identiteit te bevestigen bij verschillende online diensten. Met iDIN kun je je snel en veilig identificeren zonder een nieuw wachtwoord of account aan te maken.

Hoe werkt iDIN?
  1. Kies iDIN als identificatiemethode: Wanneer je je wilt identificeren op een website die iDIN ondersteunt, selecteer je de iDIN-optie. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een webwinkel, overheidsdienst of verzekeringsmaatschappij.
  2. Selecteer je bank: Nadat je voor iDIN hebt gekozen, wordt je doorverwezen naar een scherm waar je jouw bank kunt selecteren. Dit zijn meestal de grote Nederlandse banken zoals ING, Rabobank, ABN AMRO, enzovoort.
  3. Inloggen bij je bank: Vervolgens log je in bij je bank zoals je dat normaal ook zou doen voor internetbankieren. Dit kan via de bankapp op je smartphone, of met een fysieke beveiligingscode.
  4. Bevestig je identiteit: Nadat je bent ingelogd, bevestigt je bank je identiteit aan de dienstverlener waar je je wilt identificeren. Belangrijk is dat je bank geen gevoelige gegevens zoals je rekeningnummer of saldo deelt met de dienstverlener; alleen de bevestiging dat jouw identiteit klopt wordt doorgestuurd.

Voordelen van iDIN

  1. Gebruiksgemak: Je hoeft geen nieuwe inloggegevens aan te maken of te onthouden, aangezien je simpelweg de gegevens gebruikt die je ook voor je internetbankieren gebruikt. Dit maakt het proces snel en eenvoudig.
  2. Veiligheid: iDIN maakt gebruik van de sterke beveiligingsprotocollen van banken. Aangezien banken strenge veiligheidsmaatregelen hebben om hun klanten te beschermen, is je identificatie via iDIN ook zeer veilig.
  3. Privacy: Een belangrijk voordeel van iDIN is dat je bank geen gevoelige gegevens deelt met de dienstverlener. Alleen de noodzakelijke bevestiging van je identiteit wordt doorgestuurd, wat betekent dat je privacy goed is beschermd.

Wat is ID-Scanning?

ID-Scanning is een andere methode voor online identificatie waarbij je een scan of foto van je identiteitsdocument (bijvoorbeeld paspoort, rijbewijs of ID-kaart) gebruikt. Deze methode wordt vaak gebruikt voor verificatie bij financiële instellingen, verhuurders, of andere diensten die een hoge mate van zekerheid over je identiteit vereisen.

Hoe werkt ID-Scanning?
  1. Maak een scan of foto van je ID: Het proces begint met het maken van een duidelijke en volledige scan of foto van je identiteitsdocument. Dit kan een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, of een ander officieel identiteitsbewijs zijn. Zorg ervoor dat alle gegevens goed leesbaar en volledig zichtbaar zijn, inclusief foto, naam, geboortedatum en het documentnummer.
  2. Upload je document: Nadat je de scan of foto hebt gemaakt, upload je deze via een beveiligde website of app van de dienstverlener. Het uploadproces is meestal eenvoudig en gebruikersvriendelijk, waarbij je stap-voor-stap instructies volgt om het document te uploaden.
  3. Automatische verificatie: Zodra je document is geüpload, wordt het gecontroleerd door geavanceerde software. Deze software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om de echtheid van je document te verifiëren. Het controleert diverse veiligheidskenmerken zoals watermerken, hologrammen, en andere ingebouwde beveiligingsfuncties. Daarnaast worden de gegevens op het document vergeleken met bestaande databases om te bevestigen dat het document geldig en niet gestolen of vervalst is.
  4. Handmatige controle: Hoewel de automatische verificatie al zeer nauwkeurig is, wordt er soms ook een handmatige controle uitgevoerd. Een getrainde medewerker beoordeelt het document visueel om ervoor te zorgen dat alles klopt en om eventuele twijfels of onregelmatigheden te verifiëren. Dit biedt een extra beveiligingslaag en verhoogt de betrouwbaarheid van het verificatieproces.
Voordelen van ID-Scan

Nauwkeurigheid: Automatische en handmatige controles zorgen voor een hoge betrouwbaarheid.

Breed inzetbaar: Geschikt voor veel verschillende soorten identiteitsdocumenten en toepassingen.

Conclusie

Zowel iDIN als ID-Scan bieden betrouwbare en veilige manieren om je online te identificeren. De keuze tussen deze methoden hangt af van de specifieke eisen van de dienst die je gebruikt en je persoonlijke voorkeuren. iDIN is ideaal voor snelle en veilige identificatie via je bank, terwijl ID-Scan nuttig is voor situaties waarin een fysiek identiteitsdocument vereist is.

Door te kiezen voor de juiste identificatiemethode kun je zorgeloos gebruikmaken van online diensten, wetende dat je identiteit veilig en correct wordt geverifieerd.