Alcohol online: 18+ check met iDIN

Geplaatst op

Bol.com trekt de stekker uit online drankverkoop omdat retailers op haar platform niet kunnen waarmaken dat minors geen drank kopen. zie:

 https://www.nu.nl/economie/6075985/bolcom-trekt-stekker-uit-alcoholverkoop-vanwege-gebrekkige-leeftijdscontrole.html

Dit is een herkenbaar beeld. Op veel drank websites staat nu nog een vraag: bent u 18+? Ja/nee. Dit is uiteraard geen betrouwbare wijze om te voorkomen dat ‘minors’ drank online kunnen bestellen. In 2021 wordt de bestaande drank- en horecawet vervangen door de Alcoholwet. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wordt  verantwoordelijk voor de handhaving van online verkoop en de leeftijdscontrole. De nieuwe wet zet in op een leeftijdsverificatiesysteem waarmee de online shop op een betrouwbare wijze de leeftijd van de koper kan verifiëren. iDIN identificatie via de banken is zo’n systeem dat wij nu al leveren aan vele partijen in alle sectoren. Het is dan niet meer afdoende om de controle te verleggen naar de transporteur wat nu gangbaar en voldoende is. iDIN is de goedkoopste en meest klantvriendelijke wijze om deze check online betrouwbaar vorm te geven.

iDIN en kosten
iDIN isnamelijkeen snelle en eenvoudige manier om een persoon te identificeren. Het werkt net zo makkelijk als iDEAL: klik op de bank, zie welke persoonsgegevens er worden gecontroleerden geef hiervoor het akkoord. Bij een simpele iDIN 18+ leeftijdscontrole ontvangt de website terug of de persoon idd 18+ of niet. Deze check gebruikt de online shop voor personen die willen bestellen als ‘guest’. Accounthouders hoeft men maar 1-maal te vragen om een iDIN check uit te voeren. Nadat de accounthouder zich eenmaal met iDIN heeft geïdentificeerd, dan kan men vanuit de iDIN geverifiëerde account voortaan direct drank bestellen. Zo voldoet een online retailer aan de eisen van de nieuwe Alcoholwet. 

Noot: Met iDIN krijgt de online retailer nooit bankgegevens te zien; men ontvangt alleen de gevraagde persoonsgegevens. Welke persoonsgegevens men ontvangt is afhankelijk van de iDIN uitvraag:

  • iDIN leeftijdsverificatie: ja/nee 18 jaar of ouder
  • iDIN volledige identificatie: naam, adres, geboortedatum, geslacht, bin (evt. telefoonnummer, email)